Exotic House Rental

Beste reistijd Sri Lanka

Sri Lanka: het klimaat

Het (ei)land Sri Lanka is gelegen ten zuidoosten van India, in de Indische Oceaan. Er heerst een veelal tropisch klimaat, met grote verscheidenheid aan neerslag per regio. Er zijn drie regio’s in Sri Lanka waar te nemen: het regenwoudklimaat, het tropisch savanneklimaat en het tropische moessonklimaat. De neerslagperiode hangt dus erg af van de regio waar je je in bevindt. Het zuidelijk centrale gedeelte van Sri Lanka bestaat uit hoge bergen. De hoogste berg is de Pidurutalagala (2524 meter). Dankzij de lagere temperaturen die in dit gebied voorkomen, beschikt het over een warm mediterraan klimaat.

Klimaat Sri Lanka

De Moesson

Er zijn twee moessonperiodes in Sri Lanka. De eerste, de zuidwestmoesson, loopt van half mei tot eind september. Deze brengt veel regen in het zuidwesten en westen van het land. De tweede moesson, is de noordoostmoesson,  en loopt van oktober tot half april. Bij deze laatste moesson heeft het hele land last van neerslagperiodes, vooral in de maanden oktober, november en december. Het noordoosten en oosten van het eiland blijven met relatief droge periodes te maken houden. Dit komt omdat de bergen in het midden van Sri Lanka ervoor zogen dat neerslag wordt tegengehouden.

De Temperatuur

Een groot deel van Sri Lanka heeft te maken met warme, tropische temperaturen van rond de 30 graden Celsius. De verschillen tussen het noordoosten en het zuiden in de winter zijn iets groter. In de winter blijft de temperatuur daar steken op zo’n 28 graden, terwijl in de zomer de thermometer meestal rond de 34 graden Celsius aanwijst. Op jaarbasis zijn de verschillen in het zuidwesten veel kleiner. Zo wordt het in de wintermaanden in de hoofdstad Colombo nog steeds zo’n 30 graden, ten opzichte van 32 graden in de zomermaanden. De nachten zijn klam en vochtig, want de temperatuur daalt nauwelijks. De laagste temperaturen liggen tussen de 20 en 26 graden Celsius. De berggebieden, zoals in Nuwara Eliya, kennen een koeler klimaat. Gemiddeld liggen de temperaturen daar 10 graden lager dan plaatsen aan de kust. Over het algemeen is het daar tussen de 20 en 23 graden. De nachten verlopen koel, met zo’n 10 tot 14 graden Celsius.

Sri Lanka

De beste reistijd voor Sri Lanka

De beste reistijd Sri Lanka is voor beide regio’s gelijk. Je kunt het beste in de maanden februari en maart afreizen naar het land. Het is dan niet te warm en de neerslag is beperkt. Twee maanden eerder is het hoogseizoen. Vandaar dat veel toeristen er dan voor kiezen om het westen van Sri Lanka te bezoeken. Vind je het niet erg om soms een regenbui te hebben en kan je goed tegen hoge temperaturen, dan zijn de zomermaanden juli en augustus ook het overwegen waard.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top